Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2020 19:34 - Накратко за сигурността на гласовите асистенти
Автор: garvan Категория: Технологии   
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Доклад на изследователска група от Northeastern University потвържава вече известната информация, че устройствата, активирани с глас, имат склонност да се събуждат когато се изрече дума, подобна на задействащата дума и да започнат да записват. Целта на изследователите била да определи количеството на непредвидените активации на гласовите асистенти и записите, които те извършват. Тествани са пет типа гласови асистенти: първо поколение Google Home Mini, първо поколение Apple HomePod, Microsoft Harman Kardon Invoke, както и второ и трето поколение Amazon Echo Dot. За целта на експеримента учените накарали устройствата да изслушат няколко 125-часови цикъла от телевизионни предавания. През следили дали, кога и как устройствата се активират . Около половината от случайните активирания са продължили по-малко от шест секунди. Другата половина от случайните записи са продължили над шест секунди, като някои записи траят до 43 секунди. Това става без разрешението и знанието на потребителя.

 Тестовата среда не имитира стопроцентово реалната среда, в която се използват тези устройства, тъй като, гласовете, които идват от телевизионния екран не винаги са представителни за това как хората говорят помежду си. Наред с това звукът идва от високоговорител.

Според проучването независимо от марката, производителя и вида, всички гласови асистенти са „предразположени” към „случайни“ активирания, вариращи от 1,5 до 19 пъти на ден. Устройствата на Apple и Microsoft се активирали по-често от останалите.

По малко известен факт е, че записите се съхраняват на сървъри и дори могат да бъдат прослушвани от хора. Това се прави с цел събиране на информация за усъвършенстването на софтуера си за разпознаване на глас. Като правило хората, които прослушват записите, нямат представа кого точно слушат. Тяхната задача е да следят взаимовръзката между гласа и събитията, отчетени в регистрите на софтуера.

Новият доклад на учените е част от по-голямо и по-мащабно проучване, което има за цел да разгледа и това какво се случва с всички данни, които гласово-активираните асистенти събират. Изследователите са на мнение, че потребителите не бива да бъдат натоварвани със задачата да се занимават с баланса между комфорта и личната неприкосновеност. Трябва да има регламенти в това отношение за защитата на личните данни. Добре е и да се да се знае, че всеки потребител на подобен уред може да чуе своите записи, да ги изтрие и да ограничи или забрани възможността някой друг да ги прослушва.

 По информация на TechNews.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930