Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2015 09:33 - Анализи и коментари за бежанците
Автор: garvan Категория: Политика   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.10.2015 09:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Уважаеми читателю, от днес започвам нова рубрика в блога си, впредвид голямата актуалност на темата за бежанците.

Според редактора от рубриката “Днес“ на Dir.bg Димитър Михайлов новата схема на Европейския съюз за справяне с бежанската вълна крие рискове и недостатъци. Опитът на Италия в това отношение е показателен. Редакторът визира временния бежанския център за идентифициране на новопристигнали имигранти в Италия. в Поцало, Сицилия., Там вече се снабдяват с новите комплекти за снемане на пръстови отпечатъци, докато европейският план за този тип съоръжения все още носи белега на куп неразрешени въпроси. Засега огромният хангар на брега на морето в Южна Италия приютява повечето от имигрантите, които пристигат тук всяка седмица. Тук те могат да си починат, да хапнат и да се измият, преди да бъдат препратени към постоянните центрове, където да подадат документи за получаване на статут на бежанец. От тук близо две трети от имигрантите продължават пътя си на север. И създават огромен поток на движение на хора без документи през европейските граници, който ЕС е решен да спре. В края на ноември т.г, новопристигналите ще бъдат задължени да дават отпечатъци от пръстите си като част от процедурата за искане на убежище. Алтернативата е да бъдат преместени в центрове за задържане, където да чакат да бъдат експулсирани."

 

Този тип центрове, често са наричани "горещите точки". Те са центрове от затворен тип, които рязко ще намаляват шансовете на имигрантите да избягат и да продължат на север. Документите на тези, за които е най-вероятно да получат бежански статут - сирийци, еритрейци и иракчани, ще бъдат разглеждани по ускорена процедура и те ще бъдат настанявани в отделни центрове, откъдето ще бъдат разпределяни и изпращани на квотния принцип в страните от ЕС.

 

Първата фаза на плана започна преди малко повече от две седмици на италианския о. Лампедуза и разкри множество проблеми в работата на "горещите точки".Според редактора от рубриката “Днес“ на Dir.bg Димитър Михайлов европейският план за този тип центрове все още носи белега на редица неразрешени въпроси. Ето и част от възникналите въпроси, по отношение на вземането на пръстовите отпечатъци в „горещите точки“:

 

1.      Какво ще се случи, ако сириец или еритреец откаже да даде пръстови отпечатъци - тези хора не би трябвало да бъдат изгонени, така че означава ли това, че ще бъдат премествани в центрове за задържане, докато не променят мнението си?

2.      След като бежанците бъдат настанени в центровете от отворен тип, където да чакат преразпределение в друга страна от ЕС, трябва ли Италия да си затвори очите, ако те решат да прескочат оградата и сами да тръгнат на север?

3.      Как ще бъдат убеждавани тези, които имат роднини, получили убежище в Германия и Швеция, да бъдат разпределени и разселени в Португалия или Литва например?

-

На място в центровете ще има и представители на множество европейски агенции:

 

1.      Службата за подкрепа на бежанците ЕАСО;

2.      Агенцията за граничен контрол ФРОНТЕКС;

3.      Европол;

4.      Евроджъст.

 

Високите стени и ограда на Поцало създават мрачна представа, но сградата вътре е красиво декорирана Центърът е за настаняване на 180 души, но максималният му капацитет е 250 души. Заедно с другите подобни центрове другаде в страната общият капацитет на Италия да приема и обработва кандидатури по едно и също време е 1500 души.

Приоритети ще са не само регистрирането и грижата за бежанците, но и разследване на мрежите за трафик, които прекарват множество хора през водите на Средиземно море, както и на терористичните заплахи от новопристигналите. Схемата с "горещите точки" означава още, че бежанци от националности, които иначе се придвижват бързо през страната - като сомалийци, суданци и еритрейци, сега ще са принудени да остават в Италия до 24 месеца, докато молбите им за убежище бъдат разгледани и решени.

Очертава се още един недостатък:

Италия най-вероятно ще трябва да се справя и с повече сложни и скъпи процедури по експулсиране, като се има предвид, че ще трябва да приема и разглежда молбите на повече кандидати за убежище, част от които може би не подлежат на предоставяне на такъв статут. Затова италиански представители поискаха създаване на единна европейска система за експулсиране.

 

Източник:

”Горещата точка” за бежанци - нещо като затвор, Димитър Михайлов, 11 октомври 2015

http://dnes.dir.bg/news/italia-goreshta-tochka-migranti-bezhanskiat-natisk-20261857?nt=4

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031