Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2020 20:18 - IT кратки новини
Автор: garvan Категория: Технологии   
Прочетен: 270 Коментари: 0 Гласове:
1



 За нови регулаторни правила за изкуствения интелект. Награда за Apple в Ирландия. 6G в Япония. Суперкомпютърни изчисления на обикновен РС. Идентификация чрез сканиране на дланта. Нова QLED техмология. HarmonyOS – на смартфони и телевизори. 5G на високоскоростен влак.

 

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай в интервю за Фаейненшъл Таймс заяви, че системите за изкуствен интелект вече се нуждаят от нови регулаторни правила, с оглед на потенциалните заплахи, които носи технологията за разпознаване на лица. На някои места е необходим по-строг контрол, а на други може да се даде повече свобода - например безпилотните превозни средства се нуждаят от нови правила, докато в медицината могат да се оставят съществуващите регулации. Според Сундар Пичай това изисква сътрудничество между държавите и общи стандарти по целия свят.

---------------------------------------------------------------

На събитие в Дъблин под наслов „Поглед към бъдещето” ирландският премиер Лео Варадкар връчи на изпълнителния директор на Apple Тим Кук специалната награда на агенция IDA Ireland, която отговаря за привличането и задържането на преките чуждестранни инвестиции в страната. Наградата отразява приноса на Apple за ирландската икономика.

Ще припомним, че Представителството на Apple в Ирландия беше открито през 1980 г. и стана първото за компанията в Европа. Тогава в него работеха 60 служители, а сега персоналът наброява около 6000 души.

---------------------------------------------------------------

Според телевизионния канал NHK, за да изпревари останалите страни в 6G мрежите, правителството на Япония е одобрило експертен съвет. Съветът ще включва представители на частния бизнес и технически експерти. Очаква се мобилните 6G мрежи да заработят в Страната на изгряващото слънце до 2030 г. Петото поколение мрежи ще стартира в Япония тази пролет, докато конкурентите САЩ и Южна Корея вече пуснаха в експлоатация 5G мрежи и услуги на тяхна база.

---------------------------------------------------------------

Според Neowin японската корпорация Toshiba е разработила система за обработка на пазарна информация при борсова търговия. Тя се основава на принципите на квантовите компютри и е идеална за обикновените компютри.Тестването „симулираният бифуркационен алгоритъм показал, че той е способен да изчисли арбитражните възможности за дадена валута само в рамките на няколко микросекунди. Освен това алгоритъмът на Toshiba повишава шанса за сключване на печеливша сделка с до 90%. Системата може да се прилага и в сфери като логистиката и дори в медицината. Теоретична информация за алгоритъма се е появила по-рано в специализирани медии.

---------------------------------------------------------------

Amazon е патентовала нова технология за идентификация, чрез просто сканиране на дланта на клиента. Тя която ще позволи пазаруване в безкасовите магазини Amazon Go. Такива терминали могат да бъдат инсталирани на места с голям поток от клиенти. Това е по-бърз метод от  идентификацията отколкото чрез смартфон, която освен това изисква изтегляне на приложението на устройството на потребителя.Уол Стрийт Джърнъл твърди, че Amazon вече е договорила сътрудничество с компании като Visa, JPMorgan Chase, Wells Fargo и Synchrony Financial. Според експертите Amazon ще може да разчита на огромна база от клиенти за магазините Amazon Go. Преди да пусне системата обаче компанията трябва да докаже на регулаторите, че тя е напълно безопасна.

---------------------------------------------------------------

Швейцарски учени предложиха технология, която удвоява интензивността на светене на светодиодите на база квантови точки (QLED - Quantum dot Light Emitting Diode). По този начин може да се намали наполовина потреблението на широкоформатните дисплеи. Представената технология за производство позволяват да се увеличи предаваната светлина, която се излъчва от материал с квантови точки, по посока на зрителя до 40% или два пъти повече, отколкото при традиционната технология. Това вече е постигнато за синята, зелената, жълтата и оранжевата светлина, но все още не и за червената.

Според учените, с новата технология QLED светодиодите могат да се произвеждат в един цикъл, а което ще доведе до по-ниска себестойност. Също така, поради многослойното подреждане на излъчващите слоеве, е възможно да се повиши осветеността на конвенционалните светодиоди, но това ще изисква увеличаване и на производствените цикли. Обикновените светодиоди ще станат по-ярки, но ще са и по-скъпи.

---------------------------------------------------------------

Рен Женфей, изпълнителният директор и основател на  Huawei, съобщи на световния икономически форум в Давос, че операционната система HarmonyOS е готова и ще се използва на смартфони, таблети и телевизори, освен на IoT устройства, като на смартфони собствената разработка ще замени Android. Женфей посещава събитието в Давос за първи път от 5 г. По думите му компанията ще си сътрудничи и с производители на автомобили в областта на мултимедийните системи, системите за обмен на данни за пътната инфраструктура, 5G и др.

---------------------------------------------------------------

В рамките на проекта 5G-Picture, част от европейската програма „Хоризонт 2020”, компанията ADVA е демонстрирала първото в Европа внедряване на 5G в ЖП линия. Комбинираното решение използва оптични и микровълнови канали и осигурява връзка от няколко гигабита в секунда във високоскоростните влакове. ADVA са свързали три ЖП станции в Барселона от в партньорство с други фирми и местния ЖП Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

---------------------------------------------------------------

 

По данни на TechNews.bg

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930