Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2020 18:23 - IT новини накратко за 20 януари 2020 г.
Автор: garvan Категория: Технологии   
Прочетен: 226 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.01.2020 19:39


Според прогноза  на анализаторската компания IDC за периода 2019–2023 г. тенденцията за стабилен растеж на пазара на смартфони втора употреба. Световният пазар на употребявани смартфони нарасна със 17,6% през 2019 г. спрямо 2018 г., достигайки 206,7 млн. единици. Според  прогнозата, през 2023 г. продажбите на смартфони втора употреба ще възлязат на 332,9 млн.  Наред с това се наблюдава спад в продажбите на нови смартфони и прогноза за минимален растеж през следващите години. Някои производители сами стимулират продажбите на рециклирани смартфони.

------------------------------------------------------------------

Изследователи от университета Ланкастър в Обединеното кралство са симулирали нова енергонезависима памет, която са нарекли UK III-V. Според публикацията тя се нуждае от сто пъти по-малко енергия за запис и изтриване на информация, в сравнение с  NAND и DRAM. Наред с това високата скорост на новата памет я прави алтернатива на оперативната памет. За разлика от DRAM, съдържанието на UK III-V паметта не е необходимо да се презаписва периодично.

Иновацията се базира на транзистор с нова структура. За съхраняване на информация се използва плаващ гейт, но той не е изолиран със силициев оксид, както в съвременната памет, а от тунелен преход на границата между слоевете от индиев арсенид и алуминиев антимонид и други материали.

Единственият въпрос, който засега няма отговор, е дълготрайността на новата памет, т.е. ако издържа на голям брой презаписи, тя може да замени DRAM и NAND в компютрите и мобилните устройства на бъдещето.

------------------------------------------------------------------

Според доклад на Global Knowledge 2019 г.,  85% от всички ИТ специалисти имат поне един сертификат. От тях повече от половината казват, че са взели най-новата си тапия през последните 12 месеца.  6% твърдят, че вече продължават следващото си обучение или планират такова за тази година.  Според изследването в световен мащаб заплатите на сертифицираните специалисти са по-високи от тези на несертифицираните. Най-голямата разлика в заплатите е отчетена в Латинска Америка (с 21% разлика между сертифициран и несертифициран), в Азия-Тихоокеанския регион (11%) и Северна Америка (7%).  Колкото повече сертификати има един служител, толкова по-високо платен е той. Около 45% от анкетираните със сертификати заявяват, че са приложили новопридобитите умения веднага, а 43% намират себе си за по-бързи в работата си.

Средно най-високо платените категории за сертифициране в световен мащаб са AWS Certified Solutions Architect-Professional ($120 136 годишна заплата), Google Cloud Platform (GCP) Cloud Architect ($118 756) и CISSP ($116 573). Докладът също така изброява най-високо платените сертификати във всеки регион.

Най-популярните сертификати са тези в сферата на киберсигурността (CISSP, CISA, CISM и CRISC), което е свързано с увеличаване на броя на пробивите в киберсигурността, нарастващия обхват на зловредния софтуер и рансъмуеър атаките.

------------------------------------------------------------------

Български програмисти, от екипа на AtScale у нас създадоха продукт, който обещава скок в мултиоблачния и хибридния облачен анализ на големи данни (Big Data). Това е продукт с характеристики и функционалности от световен мащаб - технологични предизвикателства в облака, изкуствения интелект и машинното обучение, които променят пазара за анализ на големи данни. Новата версия на платформата намалява изчислителните разходи 10 пъти, подобрява времето за изпълнение на заявките 12,5 пъти, увеличава броя на паралелните потребители 61 пъти. В подобренията е включен и  каталог от виртуални кубове, който предоставя опростен и лесен достъп до различни модели данни, които могат да бъдат многократно използвани от потребителите.

Компанията е привлякла 30 разработчици у нас, като е амбицирана да удвои екипа до края на 2020 г. За три години след отваряне на софийския си офис AtScale ще инвестира в него 25 млн. долара.

------------------------------------------------------------------

Продължава тенденцията големи световни компании за електроника да пренасочват пройзводството си към Индия. Според Economic Times, корейската компания Samsung е на път да построи първия си завод за смартфон дисплеи в град Ноида, Индия, като ще вложи в проекта около 500 млн. долара . Очаква се първите производствени линии трябва да заработят още тази година. На по-късен етап заводът ще бъде разширен за производство и за други типове устройства – ноутбуци и телевизори.

------------------------------------------------------------------

Според прогноза на лондонската компания за изследване на световните технологични пазари ABI Research, се очаква увеличение с над 50% до 2024 г. в сравнение с 2019 г.  Най-голям дял на разходите за промишлен софтуер – над 50% – се пада върху ERP системите, които позволяват на клиентите да наблюдават активността на производствените линии, да оценяват изпълнимостта на поръчките, а също така да автоматизират много помощни функции. MES е най-бързо развиващата се категория, нарастването, на която се осигурява от стремежа на предприятията да оптимизират работата на отделно оборудване и производствената линия като цяло. Според прогнозата за този тип индустриален софтуер ще се увеличават средно с 13,5%.

Ще припомним, че буквално всичко в индустрилните процеси се базира индустриалния софтуер – от доставката на суровини и оптимизирането на производствените линии до връзките с клиентите и крайните потребители. Технологиите за изкуствен интелект разширяват аналитичните възможности на приложенията. Като основни приложения за промишлени предприятия изследователите посочват: ЕRP (Electronic Resource Planning - планиране на ресурсите на предриятието), MES ( Manufacturing Execution Systems - автоматизирани системи за управление на производството), MOM (Manufacturing Operations Management  - софтуер за управление на производствени операции), PLM (Product Lifecycle Management управление на жизнения цикъл на продуктите), Inventory Management (управление на складовите запаси), CRM (управление на взаимоотношенията с клиенти) и Demand Planning (планиране на търсенето).
Водещи разработчици на индустриален софтуер са ​не само гиганти като Oracle, Salesforce и SAP, но и компании с богат производствен опит като ABB, GE,  Honeywell, Dassault Systиmes и Siemens, както и стартиращите компании Katana и Archdesk, които си сътрудничат с по-малки производители.

------------------------------------------------------------------

По данни на TechNews.BG




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930